dilluns, 19 de setembre del 2011

John Locke i el liberalisme

Observeu què diuen de John Locke....

John Locke
 El ideal de Locke es vivir bajo una ley aceptada y votada por todos, basada en el consenso civil que otorga legitimidad a la autoridad regia y del mismo modo da derecho a la sociedad a quitarle esa autoridad cuando gobierne de manera arbitraria. Todo ello, como vemos, preconiza la separación de poderes (“ejecutivo, legislativo y federativo”, dice en el tratado). Cediendo el poder legislativo al Parlamento y el ejecutivo al rey y sus ministros se conseguirá proteger la propiedad, que no es simplemente una fuente de recursos económicos, sino también la garantía de la independencia política del ciudadano respecto del Estado y la base de su compromiso con el Estado en tanto que ciudadano. Locke concibe la propiedad y la realidad como aspectos inseparables.



 Intenta comentar aquesta cita segons el que hem parlat a la classe sobre John Locke i el liberalisme. Pots seguir aquest guió:

- Qui era John Locke?
- Context històric i polític de Locke.
- Què vol dir separació de poders?
- Què significa la separació de poders?

18 comentaris:

  1. Natalia P

    Pensador anglès, que va ser un dels grans ideòlegs de les elits protestants angleses.

    John Locke va definir uns principis bàsics:
    -Llibertat: Drets que tenien totes les persones.
    -Igualtat: Davant la llei tothom té els mateixos drets.
    -Propietat: Només els que tenien terres podien participar en la vida política.

    Descriu que els poders es separen en tres (executiu, legislatiu y judicial ). El poder legislatiu el controla el Parlament i el executiu el rei. Amb això, s’intenta evitar que una mateixa persona o institució els acumulés. El poder ja no és absolut i ha de respectar els drets humans.

    ResponElimina
  2. John Locke era un pensador anglès del liberalisme polític que estava en contra de la monarquia absoluta, és a dir, que els poders de l’Estat només es concentraven en el rei. Defensava la separació de poders (legislatiu, executiu i judicial). La llibertat, la igualtat i la propietat, eren els seu principis bàsics, tal i com recolzava els drets i els deures de la humanitat, sent just amb el que li correspon a cadascú segons el seu esforç.
    La separació de poders consisteix en dividir la titularitat dels poders del rei en diferents càrregs – el legislatiu al Parlament, el executiu al rei i el judicial als jutges -.

    Maria Argila i Aroa Sancho

    ResponElimina
  3. John Locke era una pensador anglès que va néixer el 26 d’agost del 1632. Durant la seva època Anglaterra lluitava per una estabilitat política i religiosa.
    Locke deia que tenien que viure sota una llei aceptada y votada per tots, és a dir que ell no estava d’acord amb l’absolutisme i els poders es dividien en:
    -Executiu: el controlava el rei.
    -Legislatiu: el controla el parlament.
    -Judicial: els controlaven els jutges i era independent.
    El liberalisme polític era la base teòrica de la monarquia parlamentària anglesa.
    Ell va definir el principis bàsics:
    -La llibertat: es l’existència d’uns drets que tenien totes les persones.
    -La igualtat: davant la llei tothom hi té els mateixos drets.
    -La propietat: només els que tenen terres participen en la vida política.

    ResponElimina
  4. JUDIT ROIG.

    John Locke era un pensador anglès nascut el 29 d’agost del 1632 a Wrington, Somerset.

    Locke va anunciar que el liberalisme polític va ser la base teòrica de la monarquia parlamentària anglesa. Va definir tres principis bàsics: la llibertat, la igualtat i la propietat.
    La separació de poders: els poders d’un govern sobirà han d’estar dividits per evitar que una persona o un grup de persones concentrin massa poders. Defensava els tres poders principals:
    -Poder legislatiu (parlament)
    -Poder executiu (rei)
    -Poder judicial (jutges)

    ResponElimina
  5. Va ser un filòsof anglès, un dels “pares” del Liberalisme i sobretot el principal desenvolupador de la separació de poders.

    Locke rebutjava la idea de la monarquia absoluta, en la qual tots els poders eren del rei, defensava els drets humans, ja que ell pensava que tothom tenia que tenir drets, per això estava a favor de la llibertat i la igualtat i la propietat dels homes.

    Per això, la seva principal idea política era la separació de poders, que es tractava de separar els tres poders: legislatiu, executiu i judicial, ja que així es podria evitar que una sola persona els tingues tots al seu càrrec i així acabar amb la idea absoluta.
    Aleshores quan els tres poders ja són separats, el poder legislatiu passa el Parlament, el executiu el rei i el judicial els jutges.

    ResponElimina
  6. ESTHER P.

    John Locke (1632-1704) era un pensador anglès, pioner del liberalisme polític.
    El liberalisme va "nèixer" gràcies a les revolucions angleses de 1642 i 1688, que van fer que Guillem d'Orange aconseguís el tron anglès i implantés la monarquia parlamentària, que acceptava el control del Parlament.
    Locke estava a favor de la sobirania nacional, és a dir, el poder és de la nació; i de la separació de poders (legislatiu, executiu i judicial) per tal d'evitar que una persona tingués tot el poder.
    Locke defensava tres principis:
    La llibertat: tothom ha de tenir els mateixos drets.
    La igualtat: davant la llei, tots els ciutadans són iguals. Això evitava els privilegis dels estaments.
    La propietat: les persones que tinguessin propietats podien votar perquè contribuïen a l'estat.

    ResponElimina
  7. John Locke va ser un pensador anglès del segle XVIII. Estava en contra de l'absolutisme, ja que ell defensava el liberalisme i la separació de poders.

    Segons ell, el poble manava, aixi que si una llei no estava acceptada per els ciutadans, no era vàlida. El més important era el bé del tercer estat i per això va definir tres principis:
    - La llibertat: tothom tenia drets
    - La igualtat: davant la llei tots eren iguals.
    - La propietat: només els que tenien terres participaven en la vida política.

    Amb la separació de poders es va crear una política justa, on el rei no concentrava tots els poders:
    - Executiu: depenia del rei.
    - Legislatiu: depenia del parlament.
    - Judicial: depenia dels jutges.

    MartaPJ

    ResponElimina
  8. Alba González.

    John Locke era un pensador anglès del liberalisme polític. John Locke rebutjava la idea de la monarquia absoluta, defensava els drets humans, ja que ell pensava que tothom tenia que tenir drets, per tant estava a favor de tres principis.Els tres principis básics van ser la llibertat, la igualtat y la propietat. La llibertat era els drets que tenien totes les persones, la igualtat era que davant la llei tothom hi té els mateixos drets, y la propietat volia dir que només els que tenien terres o propietats podien participar en la vida política.
    Els poders es separen en tres; que eran executiu, legislatiu y judicial.El poder executiu era controlat per el rei. El poder legislatiu era controlat per el Parlament. Y el poder judicial era controlat per els "jutges".

    ResponElimina
  9. MARINA O.

    John Locke va ser un pensador anglès nascut a Wrington el 29 d'agost de 1632.
    En el seu pensament polític destaca el liberalisme, amb la sobirania de la nació i els drets fonamentals de l'ésser humà: la llibertat, la igualtat i la propietat.
    Separació de poders: Els tres poders principals (legislatiu, executiu i judicial) no podien estar concentrats en una mateixa persona, sinò que s'havien de repartir:
    - legislatiu: Parlament
    - executiu: Rei
    - judicial: Jutges

    ResponElimina
  10. John Locke (Nascut a l’any 1632 i mort al 1704) va ser un filòsof i pensador angles. Ell va ser qui va dir que el liberalisme polític era la base teòrica de la monarquia parlamentària anglesa. Loke volia la separació de poders (legislatiu, executiu i judicial) perquè ell no volia que una sola persona o grup de persones, com el rei (poder executiu), el parlament (poder legislatiu) o els jutges (poder judicial) tingues el poder sobre tots. Ell també estava a favor de la sobirania nacional, ja que volia que el poder fos de la nació.

    ResponElimina
  11. ANA LU

    En aquesta cita, John Locke (liberalista i pensador anglès) deixa a entendre, que defensa la sobirania nacional, és a dir, que els ciutadans permetin a l'estat exercir el poder en nom seu, on el rei sigui un mer representant, que, si governés de manera arbitrària perdria tot dret a governar.
    Cosa que porta a la separació de poders per tal d'evitar que un sol membre o societat acumuli els tres poders.
    La separació de poders, aconseguiria protegir la propietat del ciutadà, que és font de recursos econòmics, garantia de independència política i compromís amb l'estat.

    ResponElimina
  12. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  13. Abde i Guillem


    John Lock va ser un filosof empirista anglès, que va treballar sovretot amb temes relacionats amb el gover i l'epistemologia. Lock volia un sistema de govern que sigui votat per el poble i que no aigui el rei que ho governès tot, i tambe volia seprar els poders en tres maneres diferents : legislatiu(el parlament), executiu( el rei) i el judicial (els jutges)

    ResponElimina
  14. John locke va ser un dels persomatges més importants d'Anglaterra i un gran pensador del liberanisme politic.
    Locke no estava d'acord amb la idea d'una monarquia absoluta, es a dir que el rei concentres tots els poders, el que Lock deia es que aquests poders s'havien de dividir per tal d'evitar que una persona acumules tots els poders i aixi aconseguir una politica més justa. Tambe volia que el poble tingues vot en l'aprobació d'una nova llei, si no era acceptada aquella llei passba a ser no valida.
    I per últim, defensaba que totes les persones havien de tenir drets, per lo que va establir tres principis básics: la llibertat, la igualtat i la propietat.
    Quan es va dur a terme la separació de poders van dividir-se aixi: el judicial va passar a ser dels jutges, el legislatiu del parlament i l'executiu del rei.

    ResponElimina
  15. John Locke (1632-1704) va ser un pensador anglès considerat el pare del liberalisme modern.
    Locke apoyava a la sobirania nacional, i defensava tres principis:
    *La llibertat
    *La propietat
    *La igualtat
    Locke estava a favor de la separació de poders (executiu:rei, legistaiu: parlament i judicial). Ell els defensava perque creia que aixi una persona no tindria tot el poder acumulat i hi haurien més carregs.
    Judit Llinares Torres.

    ResponElimina
  16. Primerament, gràcies a tots els que heu comentat, es valora positivament la vostra participació. Qui no ha participat, es valora de manera negativa aquesta tasca.

    Amb referència als comentaris, heu d'intentar no ser tan teòrics, per tal de ser més pràctics. Hauríeu de poder demostrar les vostres afirmacions mitjançant paraules pròpies del text, és a dir citant.
    Vigileu molt, moltíssim amb l'ortografia!

    ResponElimina