divendres, 27 de gener del 2012

Y viva la Pepa!

Aquestes darreres setmanes hem començat a treballar el segle XIX a Espanya. Quin trasbals amb tants canvis polítics!

Fixeu-vos molt bé en aquests textos de la Constitució i intenteu comentar a què fan referència. És un exercici que ja hem treballat a l'aula. Recordeu sempre justificar allò que dieu amb paraules del text. 

Primer extracte

La Constitución de 1812 defiende que la soberanía reside esencialmente en la Nación, la nación española entendida como la reunión de todos los españoles de ambos hemisferios. Por tanto pertenece a ésta exclusivamente el derecho de establecer sus leyes fundamentales. Así mismo tambien establece que la Nación española es libre e independiente, y no es ni puede ser patrimonio de ninguna familia ni persona. (art. 1, 2...


Segon extracte

La Constitución de 1812 intenta diferenciar claramente quién hace las leyes, quién las ejecuta y quién las aplica: Poder Legislativo: “la potestad de hacer las leyes reside en la Cortes con el Rey”; Poder ejecutivo: “la potestad de hacer ejecutar la leyes, reside en el rey”; Poder Judicial: "la potestad de aplicar las leyes en las causas civiles y criminales reside en los Tribunales establecidos por la Ley” (Art.15-16-17) ....


Tercer extracte

“Todos los españoles tienen libertad de escribir, imprimir y publicar sus ideas políticas sin necesidad de licencia, revisión o aprobación alguna anterior a la publicación, bajo las restricciones y responsabilidad que establezcan las leyes”. (Art.371)




I us demano hem avançat?

20 comentaris:

  1. La Constitució de 1812, també anomenada la Pepa, ja que va ser aprovada a Cadis el dia 19 de març (dia de Sant Josep). Va ser un pas històric molt important, ja que va ser la primera Constitució que es va fer a Espanya ademés de ser molt progressista, per aquells temps va significar un avanç molt gran.

    La Contitució de 1812 reflectia els principis dels liberalisme polític, , ja que reconeixia la sobirania nacional, la divisió de poders, una declaració de drets i el sufragi universal masculí. Van ser molts canvis importants pel poble i la societat, per això es una de les Constitucions més liberals que existeix.

    ResponElimina
  2. Els tres paragrafs fan referencia a la Constitució de 1812, la primera Constitució d'Espanya, molt progressista per l'època, i de gran importància.

    Es va aprovar el 19 de març, dia de Sant Josep, d'aquí el sobrenom de "La Pepa". Aquesta constitució reconeixa el sufragi universal masculí o la sobirania nacional, entre d'altres aspectes molt importants.
    Jorge Agustí.

    ResponElimina
  3. Aquests tres extractes formen part de la Constitució de 1812.

    Primer extracte:
    En aquest primer extracte fa referència a la sobirania nacional. On ho diu:" La soberanía reside en la nación española."
    -El poder correspon a la nació.

    Segon extracte:
    En aquest segon extracte fa referència a la divisió de poders. On ho diu:" Poder Legislativo: Las Cortes con el Rey; Poder ejecutivo: En el Rey i Poder Judicial: En los Tribunales."
    -Intenta diferenciar qui fa les lleis, qui les executa i qui les aplica.

    Tercer extracte:
    En aquest últim extracte fa referència als drets dels espanyols i sobretot al d'expressió.On ho diu:"Todos los españoles tienen libertad de escribir, imprimir y publicar sus ideas políticas."

    Hem avançat?

    Sí perquè...
    -Va ser la primera constitució de la història d'Espanya. (19 de març de 1812; Dia de Sant Josep, d'aquí té origen la dita:" Viva la Pepa")
    -Va ser una constitució liberal: reconeixia la sobirania nacional, la divisió de poders i la declaració de drets.
    -Era molt avançada ja que reconeixia el sufragi universal masculí.

    ResponElimina
  4. La Constitució de 1812, coneguda com "La Pepa" perquè es va elaborar el dia de Sant Josep, va ser la primera constitució espanyola.

    En el primer estracte es parla de la sobirania nacional ("la sobirania reside esencialmente en la Nación") que consisteix en que el poder correspongui al poble.

    En el segon estracte es parla de la divisió de poders ("intenta diferenciar claramente quién hace las leyes, quién las ejecuta y quién las aplica"), explicant en què consisteixen cadascun d'aquests (legislatiu, executiu i judicial).

    I, per últim, en el tercer estracte es parla de la llibertat d'expressió ("libertad de escribir, imprimir y publicar sus ideas políticas").

    Va ser un gran avanç, perquè va ser no només la primera constitució espanyola sinó que, a més, era liberal.

    Esther P.

    ResponElimina
  5. Aquests extractes fan referència a la Constitució de 1812, la primera constitució de la història d’Espanya.

    1r extracte
    Sobirania nacional: Concepte ideològic sorgit de la teoria política liberal, que pot remuntar-se a Locke i Montesquieu.
    -Part on es mostra -> “La soberanía reside esencialmente en la nación”.

    2n extracte
    Divisió de poders: Ordenació i distribució de les funcions de l'Estat, en la qual la titularitat de cada una d'elles és confiada a un òrgan públic diferent.
    -Part on es mostra -> “ Poder Legislativo: “La potestad de hacer las leyes reside en las Cortes con el Rey”; Poder ejecutivo: “La potestad de hacer ejecutar las leyes, reside en el rey”; Poder Judicial: “La potestad de aplicar las leyes en las causes Civiles y criminales reside en los Tribunales establecidos por la Ley”.

    3r extracte
    Llibertat d'expressió: Dret fonamental, que assenyala l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, i les constitucions dels sistemes democràtics.
    -Part on es mostra -> "Todos los españoles tienen libertad de escribir, imprimir y publicar sus ideas políticas".

    Hem avançat?
    Sí, hem avançat. Per exemple al dret a la llibertat d'expressió.


    JUDIT ROIG

    ResponElimina
  6. Aquests extractes fan referència a uns dels diversos articles de la Constitució de 1812, coneguda popularment com “la Pepa”.
    Al primer es parla de la sobirania nacional, és a dir, el poder pertany al poble, “Por tanto pertenece a ésta exclusivamente el derecho de establecer sus leyes fundamentales”, d’aquesta manera es pretenia limitar els poders del rei i el sistema s’assemblava una mica més a una democràcia.
    Al segon es fa referència a la separació de poders, cosa que suposa un gran contrast amb la monarquia absolutista que hi havia llavors, “Poder legislativo: “la potestad de hacer las leyes reside en las Cortes con el Rey”; Poder ejecutivo; “la potestad de hacer ejecutar las leyes, reside en el Rey”; Poder judicial: “la potestad de aplicar las leyes en las causas civiles y criminales reside en los Tribunales establecidos por la Ley”.
    Finalment en el tercer extracte es parla d’un concepte nou fins aleshores: el dret a la llibertat d’expressió, “Todos los españoles tienen libertad de escribir, imprimir y publicar sus ideas políticas”, cosa que és un dels avenços més importants que porta aquesta constitució.
    Gràcies a la Pepa, la primera constitució d’España, el país aconsegueix europeïtzar-se i igualar-se amb França i Anglaterra que ho havien fet anteriorment.

    ANA LU.

    ResponElimina
  7. Fa referència a la Constitució de 1812 que va ser la primera constitució de la història d’Espanya, són principis fonamentals que encara estan en l’actualitat.
    En el primer extracte fa referència a la Sobirania nacional perquè parla sobre el poder que té l’estat sobre el seu territori on ningú es superior. Com es diu en el text: "La soberanía reside esencialmente en la nación".
    En el segon extracte fa referència a la separació de poders. La separació de poders és una ordenació i distribució de les funcions de l'Estat, en la qual la titularitat de cadascuna d'elles és confiada a un òrgan o organisme públic diferent.
    Poder Legislatiu: “La potestat de fer les lleis resideix en la Corts amb el Rei”
    Poder executiu: “La potestat de fer executar la lleis, resideix en el rei”
    Poder Judicial: "La potestat d'aplicar les lleis en les causes civils i criminals resideix en els Tribunals establerts per la Llei”

    I en el tercer extracte fa referència a la llibertat d'expressió, i això és un mitjà per a la lliure difusió de les idees, i així va ser concebut durant la Il·lustració.
    com es diu al text: "Todos los españoles tienen libertad de escribir, imprimir y publicar sus ideas políticas sin necesidad de licencia...".
    I a la pregunta que si em avançat...
    Sí. Hem avançat perquè ara hi ha dret a vot universal masculí i llibertat d'expressió.

    Sonia M

    ResponElimina
  8. Aquests tres textos fan referencia a la Constitució de 1812 o Constitució de Cadis va ser la norma fonamental d'Espanya redactada per les Corts de Cadis el 1812, reunides a Cadis, sota l'assetjament dels francesos. Va ser de caràcter liberal i va ser coneguda com "La Pepa", pel fet d'haver-se aprovat el dia de sant Josep. El primer paràgraf fa referencia a la divisió de poders, ja que amb aquesta frase es sobre entén:
    " Poder Legislativo: Las Cortes con el Rey; Poder ejecutivo: En el Rey i Poder Judicial: En los Tribunales."
    El segon paràgraf fa referencia a la divisió de poders ja que en el text es diu aquesta frase:
    "Poder Legislativo: Las Cortes con el Rey; Poder ejecutivo: En el Rey i Poder Judicial: En los Tribunales."
    I a l’últim extracte s’explica la llibertat d’expressió, ja que en e text es troba aquesta frase:
    "Libertad de escribir, imprimir y publicar sus ideas políticas"
    • Si, hem avançat perquè ara hi ha llibertat d'expressió i dret a vot universal masculí.

    Joel Gc

    ResponElimina
  9. La Constitució del 1812, és coneguda amb el nom de La Pepa, ja que va ser aprovada el 19 de març, dia de St.Josep. Aquesta constitució és molt important perquè va ser la primera constitució de la història d’Espanya. També sabem que va ser elaborada per la Junta Central Suprema.
    En aquesta constitució es podien veure els principis del liberalisme polític: reconeixia la sobirania nacional, la divisió de poders i el sufragi universal masculí. No obstant en aquests tres extractes podem veure parts d’aquesta constitució.
    - El primer extracte explica la sobirania nacional, on el poder corespon a la Nació, el poble. “La soberanía reside esencialmente en la Nación”.
    - En el segon extracte es pot veure com expliquen la divisió de poders: Legislatiu: “la potestad de hacer las leyes reside en la Corte con el Rey”; Executiu: “la potestad de hacer ejecutar las leyes, reside en el rey”; Judicial: “la potestad de aplicar las leyes en las causas civiles y criminales reside en los Tribunales establecidos por la Ley”.
    - I en el tercer i últim extracte parla sobre la llibertat d’expressió. “Todos los españoles tienen libertad de escribir, imprimir y publicar sus ideas políticas…”.

    Penso que amb aquesta constitució si es va aconseguir que avances tot i sobretot que millores, el canvi que va ser per a mi més important va ser el de la llibertat d’expressió, encara que també molts dels continguts que tenia aquesta constitució eren força importants.

    ResponElimina
  10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. Fan referència a la Constitució de 1812, la primera Constitució d'Espanya.

    -En el primer extracte parla de la sobirania nacional, ja que diu: " la soberanía reside esencialmente en la Nación, la nación española ".

    -En el segon extracte parla de la divisió de poder, quan diu: " intenta diferenciar claramente quién hace las leyes, quién las ejecuta y quién las aplica".

    -I en el tercer parla de la llibertat d'expressió: "Todos los españoles tienen libertad de escribir, imprimir y publicar sus ideas políticas".

    Sí, hem avançat perquè ara hi ha lliberat d'expressió, i el sufragi universal masculí.

    Judit Llinares

    ResponElimina
  12. El text s'anticipa esmentant l'any de la constitució -per ser exactes, el dia de St. Josep, aquí ve el nom característic de ''La Pepa''- de la que parlaran els extractes, per tant ens podem fer una idea específica de quins canvis, en aquest cas progressistes, es duran a terme gràcies al nou conjunt.
    Al primer extracte s'hi fa referència de la sobirania nacional, ja que parla particularment de les condicions segons on resideix, en aquest cas Espanya.
    Al segon extracte, veiem com exposa la separació de poders, que fa que trenqui el motlle de la ideologia absolutista (no del tot, perque el poder sempre agafa unes arrels bastant conservadores).
    Per últim però no menys important, al tercer extracte, incorporen a la constitució la llibertat d'impremta, és a dir a la parla i les publicacions. A més, s'hi va afegir la llibertat civil, el dret a la propietat, l'igualtat jurídica i l'inviolabilitat del domicili.
    No simplement instauraven el conjunt de drets als ciutadans de manera que la societat millorés, sino que realment, a canvi el poble tenia un petit deure, del que no parla al llibre:
    ''Defensa a la patria con las armas y contribuir en proporción a sus haberes para los gastos del Estad''.

    Avanç? Sí, vam passar de la monarquia absolutista a la mentalitat progressista, pel que fa que el poble començi a notar les llibertats i drets que els hi estableixen, com per exemple el sufragi universal masculí, que tot i que no sigués per ambdos sexes, passaven de vot permès segons la classe social de l'home, a elecció per igualtat. Cal destacar, que alguns d'aquests drets eren manipulables, però més endavant l'home acabarà aconseguint la llibertat d'opinió.

    Maria Argila

    ResponElimina
  13. Parla de la Constitució del 1812, un conjunt de lleis fonamentals. Aquesta constitució està també coneguda popularment com la Pepa, per les Corts Generals d'Espanya el 19 de març del 1812, es diu així perquè va ser promulgada el dia de Sant Josep. Va ser la primera contitució liberal a Espanya.

    -En el primer exacte parla de la sobirania nacional d'aquesta constitució. Aquest poder resideix en la nació, va ser una idea oposada a la sobirania monàrquica.

    -En el segon extracte explica la divisió de poders. Divida els poders: legislatiu(corts del rei), judicial(tribunals) i executiu(rei). Les normes de cada poder les havia d'acceptar tothom del poble.

    -En el tercer extracte es reconeix els drets individuals de cada persona davant les lleis, sempre i quan actuin amb responsabilitat davant de cada una. Tenien dret a l'educació, llibertad d'impremta, inviolabilitat del domicili, a la llibertat i a la propietat.

    Si que han avançat respecte al ordre de poders i sobretot als drets individuals de cada persona amb tota llibertat, sense contrariar-se a les lleis.

    Ariadna Moreno.

    ResponElimina
  14. Aquests extractes formen part de la Constitució de 1812, més coneguda com "La Pepa", que es va aprovar a Cadis. S'anomena "La Pepa" perquè es va aprovar el 19 de març, dia de Sant Josep. El text esmenta tres extractes molt importants d'aquesta constitució.
    . Primer extracte: fa referència a la sobirania nacional, és a dir, que el poder pertany al poble "la sobirania reside esencialmente en la Nación".
    . Segon extracte: fa referéncia a la divisió de poders "intenta diferenciar claramente quién hace las leyes, quién las ejecuta y quién las aplica: Poder Legislativo". D'aquesta manera, el rei ja no tenia tot el poder. Això va significar un pas cap a la democràcia.
    . Tercer extracte: fa referència a la llibertat d'expressió "Todos los españoles tienen libertad" que va significar un gran avanç en aquesta època.

    Si que s'ha avançat molt, sobretot per al poble ja que es va instaurar la llibertat d'expressió i el sufragi universal masculí.
    A més, el poder ja no estava centralitzat en el rei, sinò que es va dividir en poder legislatiu, executiu i judicial.

    Dani B

    ResponElimina
  15. Aquests fragments pertanyen a la Constitució de 1812, coneguda popularment com "La Pepa" ja que la seva aprovació coincideix amb el dia de Sant Josep (19 de març). En ella hi consten articles molt importants que tracten de temes molt progressistes, com ara el sufragi universal masculí.

    - El primer extracte parla de la sobirania nacional, això vol dir que el poder pertanyia al poble:"la sobirania reside esencialmente en la Nación".
    - El segon tracta de la separació de poders, cosa que afavvoria al poble ja que el poder no es concentrava en una sola persona i no podia abusar d'ell: "intenta diferenciar claramente quién hace las leyes, quién las ejecuta y quién las aplica".
    - El tercer va sobre les llibertats individuals, sobretot la d'expressió: "tienen libertad de escribir, imprimir y publicar sus ideas políticas".

    Va ser un gran avenç, sobretot en el dret a vot per igual a tots els homes i en la llibertat d'expressió.

    Marta P

    ResponElimina
  16. Aquests tres fragments són articles de la Constitució Espanyola, coneguda popularment com la Pepa ja que va ser aprovada el dia de Sant Josep.
    En el primer extracte es parla sobre el poder de la Nació, la sobirania nacional.Fragment: "La soberanía reside esencialmente en la Nación".
    En el segon paràgraf es redacta la separació de poders, on cadascun dels poders són dividits per a què tots no pertanyin només a una única persona.I són dividits de la següent forma:
    "Poder Legislativo: “la potestad de hacer las leyes reside en la Cortes con el Rey”; Poder ejecutivo: “la potestad de hacer ejecutar la leyes, reside en el rey”; Poder Judicial: "la potestad de aplicar las leyes en las causas civiles y criminales reside en los Tribunales establecidos por la Ley”"
    I l'últim article fa referència a la llibertat d'expressió, una idea nova a Espanya: "Todos los españoles tienen libertad de escribir, imprimir y publicar sus ideas políticas."
    Tot això va suposar un gran avenç per a Espanya, ja que també es va aplicar el dret a vot universal masculí.

    ResponElimina
  17. Aquests tres fragments pertanyen a la Constitució Espanyola, és coneguda popularment com la Pepa, per les Corts Generals d'Espanya el 19 de març del 1812, es diu així perquè va ser aprovada el dia de Sant Josep.

    1r extracte
    -Es parla sobre el poder de la Nació, la sobirania nacional.
    2n extracte
    -En el segon paràgraf es redacta la separació de poders, on cadascun dels poders són dividits per a què tots no pertanyin només a una única persona.
    3r extracte
    I l'últim fa referència a la llibertat d'expressió,es reconeix els drets individuals de cada persona davant les lleis una idea nova a Espanya, també es va aplicar el dret a vot universal masculí.

    Alba González.

    ResponElimina
  18. El primer fragment ens explica que la nació és independent i lliure, ja que pot decidir les lleis que vol. A més pertany a tots els espanyols. Per tant fa referencia a la sobirania nacional.
    El segon fragment ens explica que ara els poders es separen en 3 el legislatiu, que s’encarrega d’elaborar les lleis, l’executiu que s’encarrega d’executar les lleis i finalment el judicial que s’encarrega d’aplicar les lleis. Abans tots aquets poders el tenia el rei
    El tercer fragment tracta sobre que tothom te dret a publicar i expressar-se lliurement mentre s’ajustin a les lleis establertes. Per tan fa referència a la llibertat d’expressió.


    Guillem Aracil

    ResponElimina
  19. Parla de la Constitució de 1812, on fan referencia aquests tres textos, redactada per les Corts de Cadis del 1812.

    1R
    -El primer extracte fa referència a la sobirania nacional. El poder correspon a la nació.
    2N
    -El segon extracte fa referència a la divisió de poders, ( Poder Legislatiu, Poder Executiu i Poder Judicial.
    3R
    -El tercer i últim extracte fa referència als drets dels espanyols i la llibertat d'expressió.


    Sergi Sanchez

    ResponElimina
  20. Aquests extractes parlen de la Constitució de 1812. L'anomenan amb el nom característic de "La Pepa" perquè es va aprovar el 19 de març, dia de Sant Josep. El text esmenta tres extractes de la constitució.

    . En el primer extracte parla de la sobirania nacional, poder pertany al poble.
    . En el segon extracte parla de la divisió de poders. Legislatiu, exacutiu i judicial. D'aquesta manera, el rei ja no tenia tot el poder.
    . En el tercer extracte parla de la llibertat d'expressió. A España es va aplicar el dret a vot universal masculí.

    Abde A.

    ResponElimina